A mai világ megköveteli az egészséges, biztonságos élelmiszerek előállítását, ehhez pedig szükséges a folyamatosan fejlődő technológia is és az egyre korszerűbb alkalmazott gépek, berendezések alkalmazása. Az ágazatnak jól képzett szakemberekre van szüksége - talán pont RÁD!
Kíváncsi vagy hogyan készül a sajt, a konzerv, a bor, a sör vagy épp a kedvenc szalámid? Mitől lesz a káposztából savanyú káposzta? Megismernéd a különböző típusú élelmiszerek elkészítésének titkos receptjét? A kíváncsiságon túl pedig szívesen aktív részese is lennél a kisüzemi vagy a nagyüzemi élelmiszergyártási folyamatoknak?
A Szakma Sztár Fesztiválon a D pavilonban ezen ágazatok felfedezésére is lehetőséged nyílik, ne hagyd ki!
Ismerkedj meg testközelből az édességkészítő, a pék, a pék-cukrász, az élelmiszer-ellenőrzési technikus, a hentes és húskészítmény készítő, valamint a sütő- és cukrászipari technikus szakmákkal!
Ha bizonytalan vagy, hogy melyik szakma felé fordulj, akkor fusd át alábbi összefoglalónkat!
Mivel foglalkozik egy édességkészítő?
- Táblás csokoládékat, csokoládéfigurákat, desszerteket és bonbonokat készít.
 
- Kekszeket, sós aprósüteményeket, ostyaféléket állít elő.
 
- Cukorkákat, drazsékat, bonbonokat, jégkrémet, rágógumit gyárt.
 
- Kávét pörköl.
 
- Hagyományos édességeket készít, pl. konyakos meggyet, Negro cukorkát, különböző ízesítésű szaloncukrokat.
 
- A minőségellenőrzésben, minőségirányítási rendszerek működtetésében vesz részt.
 
- Szakszerűen kezeli a termékek előállításához használt gépeket.
 
Hol tudsz ezzel a szakmával munkát vállalni?
- Édesipari üzemekben.
 
- Kézműves édességeket előállító vállalkozásoknál.
 
- Saját vállalkozásban.
 
Mivel foglalkozik az élelmiszer-ellenőrzési technikus?
- Meghatározza az élelmiszerek összetételét.
 
- Vizsgálja az élelmiszerek megjelenését, ízét, állagát.
 
- Ellenőrzi a gépek, berendezések higiéniáját, tisztaságát.
 
- Kimutatja az élelmiszerekben a környezetből bekerülő káros anyagokat, az eredményeket számítógépen rögzíti és értékeli.
 
- Biztosítja a biztonságos élelmiszerek előállítását.
 
Hol tudsz a szakmával munkát vállalni?
- A Nemzeti Élelmiszerláncbiztonsági Hivatalnál.
 
- Élelmiszeripari üzemeknél és laboratóriumoknál (pl. ásványvíz, üdítőitalgyártóknál, tej, tartósító üzemeknél, valamint hűtőháznál, sörgyárnál stb.)
 
- Önálló vállalkozóként minőségbiztosítási feladatok ellátása élelmiszeripari cégeknél.
 
Mivel foglalkozik a sütő- és cukrászipari technikus?
- Pék és cukrásztermékeket készít, díszít.
 
- Feladatai közé tartozik a termelés megszervezése, irányítása, a technológiai lépések pontos megvalósítása.
 
- A minőségirányítási rendszerek kialakításában, működtetésében közreműködik.
 
- A termékfejlesztésben vesz részt, működteti a gépeket, azok használatát felügyeli.
 
Hol tudsz ezzel a szakmával munkát vállalni?
- Sütő és/vagy cukrászipari termékeket gyártó vállalkozásoknál.
 
- Pékségekben, cukrászatoknál, pékcukrász üzemeknél.
 
- Sütő és/vagy cukrászati anyagokat forgalmazó cégeknél.
 
Mivel foglalkozik a hentes és húskészítmény-készítő?
- A vágóállatok feldolgozásában vesz részt.
 
- Kicsontozza a vágóállatok húsrészeit.
 
- Részt vesz a húsipari termékek gyártásában, kezeli a húsipari gépeket.
 
- Húst és húskészítményeket értékesít, kommunikál a vásárlókkal.
 
- A vásárlókat informálja a húsok elkészítéséről.
 
Hol tudsz a szakmával munkát vállalni?
- Kis-, közepes- és nagyméretű hús- és baromfifeldolgozó vállalatoknál.
 
- Élelmiszeripari áruházláncok hús- és húskészítmény-értékesítő osztályain.
 
- Saját, vagy családi hús- és baromfiipari vállalkozásban.
 
Mivel foglalkozik a pék?
- Kenyérféléket készít kovász felhasználásával, a hagyományos és a korszerű táplálkozási igényeknek megfelelően.
 
- Péksüteményeket és finom pékárukat állít elő.
 
- Szakszerűen kezeli a munkájához szükséges gépeket, berendezéseket, eszközöket.
 
- A technológiai, higiéniai és minőségbiztosítási előírások betartására törekszik.
 
Hol tudsz a szakmával munkát vállalni?
- Pékségekben, pék-cukrász üzemekben.
 
- Kézműves pékségekben.
 
- Gyorspékségekben, pizzasütödékben.
 
Mivel foglalkozik a pék-cukrász?
- Kenyérféléket, kiflit, zsemlét, kalácsokat, briósokat, leveles süteményeket, pogácsákat, tartós pékárut készít.
 
- Cukrászati termékeket (cukrászati süteményeket, tortákat, fagylaltokat, bonbonokat, pohárkrémeket) készít és díszít.
 
- Különleges táplálkozási igényt kielégítő termékeket állít elő.
 
- A nyersanyagokat ellenőrzi és a termékfejlesztésben is részt vesz.
 
- Gépeket, berendezéseket szakszerűen működtet.
 
Hol tudsz a szakmával munkát vállalni?
- Sütő- és/vagy cukrászipari termékeket gyártó kis -, közép- és nagyüzemekben.
 
- Pékségekben, cukrászatokban, pék -cukrász üzemekben.
 
- Kézműves pékségekben, cukrászatokban.
 
Bővebb információért lapozd át a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara AGRÁRSZAKMA IRÁNYTŰ kiadványát!
LEGYÉL TE IS AGRÁRDIÁK!

















