Mezőgazdasági termelés

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagában arra hívja fel a figyelmet, hogy az állattenyésztés és a haszonállatok továbbra is központi szerepet játszanak a jövő élelmezési rendszereiben és az élelmezésbiztonság fenntartásában. Kiemeli, hogy a jövő állattenyésztési ágazatának a genetikára, a precíziós takarmányozásra, a digitális technológiákra, valamint az innovatív gazdálkodási gyakorlatokra kell támaszkodnia, annak érdekében, hogy a szektor környezeti terhelése csökkenjen, miközben társadalmi és gazdasági szerepe is erősödjön. A fenntarthatóság tehát nem azt jelenti, hogy „mindenáron kevesebb állatot” kell tartani!

A fenntarthatóság tekintetében az állattenyésztés gyakran heves viták középpontjában áll. Egyrészt bírálják a természeti erőforrások túlzott mértékű felhasználása és az üvegházhatású gázok kibocsátása miatt, másrészt azonban az ágazat pótolhatatlan élelmiszer-, jövedelem- és kultúra forrást is jelent.

A nemrégiben elindított „Közös alapelvek és intézkedések a fenntartható állattenyésztésért” című kezdeményezés közös fenntarthatósági programot határoz meg, hangsúlyozva, hogy a szektor által biztosított környezeti előnyök, a gazdálkodók megélhetése és az élelmezésbiztonság egyaránt fontos célok, miközben a gazdálkodókat a párbeszéd középpontjába helyezi. A dokumentumot tíz nemzetközi szervezet dolgozta ki és hagyta jóvá, amelyek együttesen lefedik a globális állattenyésztési értéklánc jelentős részét – beleértve a húsmarha-, a tejelőmarha-, a tojás-, a gazdálkodói, a takarmány-, az állategészségügyi, a hús- és a baromfi szektor, valamint a feldolgozóipart és a gyapjúágazatot egyaránt, lehetőséget teremtve a kormányokkal, intézményekkel és partnerekkel való együttműködéshez a fenntartható állattenyésztésre való áttérés felgyorsítása érdekében.

A felvázolt alapelvek kiegyensúlyozott perspektívát kínálnak, hangsúlyozva, hogy a fenntarthatóság nem azt jelenti, hogy „mindenáron kevesebb állatot” kell tartani a termelés válogatás nélküli csökkentésével, hanem azt, hogy "jobban tenyésztett/tartott állatokat" kell tartani, olyan innovációk segítségével, amelyek amellett, hogy csökkentik a környezeti terhelést, erősítik az ágazat társadalmi és gazdasági szerepét is.

 

Fotó: ELV - Towards Sustainable Livestock: The Central Role of Animals in the Food Systems of the Future

Háromdimenziós fenntarthatóság: Miért maradnak az állatok nélkülözhetetlenek

A szöveg egy kulcsfontosságú gondolatot hangsúlyoz: a fenntarthatóság az ökológiai, gazdasági és társadalmi szempontok egyensúlyáról szól. A kibocsátás csökkentése önmagában nem elegendő, ha ugyanakkor emberek milliói maradnak élelem nélkül, vagy ha a gazdálkodók nem tudnak megélni. Ehelyett a valódi, úgynevezett „háromszoros nyereséget” jelentő megoldásoknak egyszerre kell csökkenteniük az ökológiai lábnyomot, biztosítaniuk a tápláló és megfizethető élelmiszert, valamint támogatniuk az állatokkal foglalkozók megélhetését.

Ma világszerte 1,3 milliárd ember megélhetését biztosítja az állattenyésztés, ami a globális mezőgazdasági GDP körülbelül 40%-át teszi ki. A hús, a tej és a tojás a világ fehérjebevitelének 34%-át, valamint olyan létfontosságú mikrotápanyagokat, mint a B12-vitamin, a vas és a cink biztosítanak, amelyek esetében gyakran hiányállapotok alakulnak ki, különösen a gyermekek és a veszélyeztetett népességcsoportok körében. Az állati eredetű élelmiszerek kiváló minőségű fehérjét és létfontosságú tápanyagokat biztosítanak, amelyek segítenek leküzdeni az alultápláltságot, támogatva a gyermekek egészséges növekedését, kognitív képességeik fejlődését és jobb tanulmányi teljesítményét.

Az állatok a körforgás fenntartásában is szerepet játszanak: az állatok takarmányának 86%-a olyan anyagokból származik, amelyek emberi fogyasztás nem alkalmasak – például fűfélékből és mezőgazdaságban keletkező növényi maradványokból –, 30%-uk pedig olyan élelmiszeripari melléktermékekből, amelyek egyébként hulladéklerakókba kerülnének. Ezeket az erőforrásokat a haszonállatok emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszerekké alakítják át, a szervestrágyán keresztül pedig visszajuttatják a termékenységet a talajba. Emellett olyan mellék- és/vagy társtermékeket is szolgáltatnak, amelyek más ágazatok számára értékesek, mint például a bőr, a gyapjú és a zsír, és amelyeket energiatermelésre vagy takarmányozás céljára is felhasználhatnak.

Egészséges állatok, egészségesebb bolygó

Az egyik legerőteljesebb üzenet az állategészségüggyel kapcsolatos. Az egészségesen, jól fejlődő állatok termelékenyebbek, kevesebb erőforrást használnak fel és kevésbé környezetterhelőek. A betegségek megelőzése, a védőoltások kifejlesztésébe és a vakcinálási programokba való befektetés, továbbá a korai diagnózis biztosítása mind kulcsfontosságú lépések a kibocsátások csökkentése és az élelmiszer-, valamint az élelmezésbiztonság megerősítése érdekében. Ennek ellenére ma a globális klímaalapoknak csak egy töredék részét – mindössze 0,01-0,02%-át – különítik el az állategészségügyre, ami feltűnő ellentmondás, tekintettel arra, hogy az egyes állatbetegségek és azok következtében kényszerűen bevezetésre kerülő intézkedések milyen jelentős hatással vannak az éghajlatra és az élelmiszerrendszerekre. A dokumentum ennek a tendenciának a megfordítására szólít fel, hangsúlyozva, hogy az egészséges állatok nagyobb termelékenységet és alacsonyabb kibocsátást eredményeznek az előállított élelmiszer egy adott egységére vetítve.

A jövő állattenyésztési ágazata a genetikára, a precíziós takarmányozásra, a digitális technológiákra, az innovatív takarmány-készítményekre és állatjóléti gyakorlatokra fog támaszkodni. A világ számos régiójában ezek az előrelépések és innovatív megoldások már most lehetővé teszik, hogy kevesebb földterület igénybevételével és alacsonyabb kibocsátással több élelmiszert állítsanak elő, mint a múltban. Az igazi kihívás abban rejlik, hogy ezek az innovációk elérhetővé váljanak a kisüzemi gazdálkodók számára és előmozdítsák az együttműködésen alapuló tudásmegosztást.

Innováció és megosztott tudás: A gazdálkodók a középpontban

Az alapelvek világosan kimondják, hogy nincs egyetlen, általános érvényű modell a fenntartható állattenyésztésre. Egy kis állatállománnyal rendelkező pásztor Afrikában, egy tejelő gazdaság Európában, vagy épp egy nagy szarvasmarha tartó üzem Dél-Amerikában egészen eltérő kihívásokkal és lehetőségekkel szembesül. A továbblépés útját helyi szinten kell kialakítani, rugalmas szabályozások mentén, amelyek közös célokat határoznak meg, ugyanakkor lehetőséget adnak az egyedi megoldásokra. A fenntartható megközelítéseknek tiszteletben kell tartaniuk a kulturális, gazdasági és földrajzi sokszínűséget, felismerve, hogy minden gazdálkodási környezet egyedi. A szakpolitikáknak eredményorientáltnak kell lenniük, nem pedig előíró jellegűnek, lehetővé téve a helyi viszonyokhoz illeszkedő megoldásokat.

Forrás: https://meatthefacts.eu/

Towards Sustainable Livestock: The Central Role of Animals in the Food Systems of the Future

NAK/Borovka Zsuzsa

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásAz Azonosításra Visszavezetett Dokumentumhitelesítés (AVDH) szolgáltatás megszűnése miatt 2025.11.01. napjától a kamarai meghatalmazás elektronikus úton való létrehozása szünetel. Kérjük, hogy a meghatalmazás létrehozása érdekében keresse fel falugazdászát, aki a meghatalmazás alapján elektronikus úton azonnal intézheti az ön agrártámogatási ügyét. Megértését köszönjük!
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
  • Egyéb NAK megkeresésNAK együttes védjegy használata, Jogsegélyszolgálat, Közérdekű adat megismerési iránti igény, Közhiteles adatbázisban való adatjavítás kérés, Védjegy bejelentés, Egyéb (Egyéb típusú ügy(menet) indítása előtt kérjük, győzödjön meg róla, hogy fenti választható űrlap kategóriák között, nincs-e megfelelő, mert konkrét ügytípus választással az ügyintézési idő jelentősen csökkenthető!)
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám